Dietetyka

Jacek Kowalski

Doradca ds. żywienia

Dietetyka kliniczna

Dietetyka sportowa

Dietetyka obejmuje konsultacje w zakresie metod racjonalnego żywienia ze szczególnym uwzględniem osobniczych uwarunkowań każdego pacjenta, w tym obciążenia chorobowego.
W trakcie wizyty określane są zalecenia dotyczące zasad zdrowego żywienia odpowiadające potrzebom pacjenta (np. w kierunku redukcji wagi ciała, przy leczeniu cukrzycy itd.). Od wielu lat plagą wśród cywilizowanych społeczeństw są choroby wywoływane zaburzeniami przemiany materii, a chaos informacyjny dotyczący metod prawidłowego odżywiania, wszechobecne reklamy „cudownych” suplementów diety stają się, według naukowców, przyczyną braku efektów stosowanych terapii. Dlatego nie bez znaczenia jest powierzenie roli edukacyjnej specjalistom z dziedziny dietetyki.

Pierwsza konsultacja – jak się przygotować ?

  • Wypełnij ankietę dietetyczną – poniżej w formacie pdf
  • Uzupełnij dzienniczek żywieniowy z minimum 5-7 dni – poniżej w formacie pdf
  • Zabierz ze sobą dokumentację medyczną (badania lekarskie) – nie starszą niż 3 miesiące

Jacek Kowalski o sobie:

Dietetyka i żywienie to moja pasja. Praktykę dietetyczną prowadzę już od 9 lat.

Swoją wiedzę pogłębiam nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu wciąż wzbogacam i ugruntowuję swoją wiedzę z zakresu żywienia i dietetyki.

Podczas konsultacji dokładam wszelkich starań, aby porady żywieniowe były skuteczne i dopasowane pod indywidualne potrzeby moich pacjentów.

Wsparcie dietetyczne, psychologiczne i motywacyjne jest dla mnie bardzo istotnym elementem każdej konsultacji. Dlatego umawiając się na wizytę możesz być pewien, że każde podjęte działanie będzie dobre dla Twojego organizmu, a Twój sukces będzie także sukcesem dla mnie. Zdrowie moich podopiecznych stawiam na pierwszym miejscu, dlatego interpretacja i analiza wyników badań jest dla mnie niezbędna w doborze indywidualnego toku prowadzenia pacjenta.

Oferta Poradni Deitetycznej jest skierowana do każdego, kto chce zmienić coś w swoim sposobie odżywiania, indywidualne porady są zawsze dopasowane do potrzeb i stanu zdrowia.

Ukończone kursy i szkolenia:

  • dietetyka kliniczna
  • oś jelitowo-mózgowa
  • dietoterapia w różnych jednostkach chorobowych
  • stres ciała, czyli zaburzenia biomechaniki ciała
  • przekrój medycyny – od objawu do rozpoznania
  • chemia w żywności
  • technologia żywności
  • choroby autoimmunizacyjne – dieta, diagnostyka, suplementacja
  • hashimoto i inne choroby tarczycy – dieta, diagnostyka, suplementacja
  • dietetyka sportowa – suplementacja, dieta
  • suplementacja i żywienie w sportach sylwetkowych
  • diety wysokobiałkowe, a węglowodanowe
  • trener personalny, motywator